En daarom is lachen dus gezond. Pleidooi voor een lach!

Kindercoaching en kindertherapie Senzies

Lachen. Vrijwel iedereen kan het van nature en je hoeft er in principe geen moeite voor te doen, het kost niets. Waarom doen we het dan niet vaker?

Ik probeer dagelijks trouw mijn 10.000 stappen te maken en dat betekent dat ik vaak ga lopen: stevig doorwandelen, het verlaagt stress. Lezers van mijn blogs weten dit inmiddels. Tijdens een wandeling afgelopen week ben ik met een bewuste opdracht naar buiten gestapt: iedereen die ik tegen zou komen zou ik:

  • een moment even écht aankijken (niet te lang want dat is creepy)
  • gedag zeggen
  • tegen glimlachen

Ik schat dat 40% (let op, dus bijna de helft?!) van de mensen die ik tegengekomen ben, zich kapot geschrokken is. “Wat gebeurt hier” “Heeft ze het tegen mij” “WTF…”
Zomaar, enkele ideeën die mogelijk door de hoofden van de voorbijgangers gespookt zullen hebben. Hun gezichten lezend althans. Oké dit is mijn invulling, dat weet ik.

Echter, de reacties varieerden echt van stoïcijns, tot een bang konijn-dat kijkt in de koplampen-blik. Hoe komt dat nou dat we ons door zoiets natuurlijks, iets feel-good achtigs, af laten schrikken?

Verbinding. Dat is het toverwoord.

Niets is meer intiem dan iemand in de ogen kijken. Laat staan dat je daarbij dan ook nog eens echt een verbinding maakt door die persoon een signaal te sturen: een lach of een groet, respectievelijk non-verbaal of verbale verbinding te vragen.

We zijn één met onze mobiel en dat is oké: het is de huidige tijd en je ergens tegen verzetten heeft geen zin, dan trekt het alleen maar meer energie naar zich toe. De wereld is heel dichtbij en toch comfortabel ver weg. Zo nu en dan door een eigen toegevoegd filtertje eroverheen creëer je je eigen werkelijkheid.

Maar de werkelijkheid is dat je naar buiten stapt in dé werkelijkheid. En die kan je zo-veel meer aangenaam maken, door fysiek, energetisch, en emotioneel contact te maken met die persoon die je lijfelijk tegen komt.

Lach tegen die ander! Zelfs als 40% een ontwijkende reactie terugkaatst, dan heb je 60% van de mensen die je tegengekomen bent, een klein kriebeltje gelukshormoon gestuurd. Emotioneel gezien dan. En die ander doet hetzelfde voor jou, wisselwerking garantie!

Want lachen:

  • Verlaagt de aanmaak van cortisol en het verhoogt de aanmaak van geluksstofjes als endorfine, serotonine en dopamine
  • Zorgt voor een gratis facelift doordat je wel 20 spieren nodig hebt om 1 simpele glimlach tevoorschijn te toveren op je gezicht
  • Zorgt er dus voor dat je knapper en aantrekkelijker wordt. Zeg nu zelf: kijk jij liever naar iemand die lacht of naar iemand die nors kijkt? Je verhoogt in een vloeiende beweging dus jouw aantrekkingskracht op de ander
  • Het verhogen van jouw aantrekkingskracht, is weer goed voor het verhogen van jouw zelfvertrouwen
  • En voordat je het weet is een nattige herfstdag ineens veranderd in een mooie zomerdag

Ik raad het dus iedereen aan: ga 10.000 stappen zetten en lach naar wie je tegenkomt. Doe je het niet voor de ander, dan weet je nu dat je het in ieder geval voor jezelf gedaan hebt!

(Aankondiging volgende blog: Gezond egoïsme, hoort thuis in de schijf van 5. (Wat mij betreft) ;o)

PS: “Als je ermee kan lachen, kan je ermee leven. #Wat ben ik leuk. Ik hoop dat ik je geÏnspireerd heb…..tot een grote glimlach”

By(e) Amanda – Praktijk Senzies

Tot snel bij Senzies!

By(e) Amanda

Ook interessant

Amanda Dongelmans

Mijn naam is Amanda Dongelmans (1973). Ik ben getrouwd en moeder van een inmiddels 12 jarige dochter. Als kinder- en jeugdtherapeut bied ik individuele begeleiding aan kinderen en ouders/verzorgers.

Chat openen
1
Hallo, ik ben Amanda. kan ik je helpen?