Af en toe vervelen is super gezond

Kindercoaching en kindertherapie Senzies

“Ik verveel me zo….”

In deze Corona tijd misschien een zin die vaker gehoord wordt in huis. Kinderen hebben thuisonderwijs en zijn daar lang niet altijd van 8:30-15:00 uur mee bezig, is mijn ervaring nu. Wat moet je met al die uren die je ineens extra “vrij” hebt?

Telefoon, iPad, Netflix, Disney+ etc… uren vliegen voorbij en soms is dat ook helemaal niet erg. Maar goed, wie weet hoe lang het nog duurt dat de scholen gesloten zijn en social distancing geadviseerd wordt.

Verveling wordt gezien als iets negatiefs en dat is zo jammer! Jezelf af en toe vervelen heeft heel veel gezondheidsvoordelen. Voor onze hersenen is het bijvoorbeeld heel belangrijk om af en toe even niets te doen. Tijdens die momenten zonder focus wordt de creativiteit aangesproken en ontstaat er ruimte waardoor de meest fantastische ideeën gevormd kunnen worden.

Af en toe vervelen is gezond

De telefoon en social media zorgen ervoor dat we altijd online zijn, zogezegd “aan” staan. Het continue ‘aan zijn’ lijkt te leiden tot een toename van psychische klachten, depressie en burn-out. Althans, verschillende onderzoeken wijzen dit uit. Met name onder jongeren zou dit een groot probleem zijn. Jongeren voelen zich door de verschillende social mediakanalen altijd onder druk staan om bij te blijven, zelf te delen en het aantal likes bij te houden. Mij klinkt dit heel aannemelijk.

Het advies is om regelmatig de telefoon helemaal weg te leggen en van het scherm af te gaan, dus ook geen iPad of televisie te kijken.

Maar wat ga je dan doen?

  • Om even je hoofd rust te geven is het aan te raden om af en toe een pauze te nemen in een prikkelarme omgeving. Ga naar buiten als dat kan, wandelen in een bos zou wonderen doen voor je hersenen en stress verminderen.

Als er rust is voor de hersenen ontstaat er weer ruimte om ons beter te concentreren.

  • Stop met jezelf tegen verveling te verzetten. Weerstand brengt niets, het onttrekt je alleen maar energie. Accepteer verveling als iets dat er is, een staat van zijn. Duik in het gevoel en kijk wat er van komt. Omarm verveling en het maakt je kalmer, creatiever en uiteindelijk een gelukkiger mens.
  • Persoonlijk ben ik fan van een meditation app. Het is misschien even wennen. Maar uiteindelijk echt een tool om van de rust te leren genieten.

Heb je het gevoel vast te lopen, heb je behoefte aan ondersteuning. Ik help je graag. Neem contact op via het contactformulier of bel mij.

PS: “Jezelf dood vervelen is schadelijk voor je gezondheid, verveel met mate”

Tot snel bij Senzies!

By(e) Amanda

Ook interessant

Amanda Dongelmans

Mijn naam is Amanda Dongelmans (1973). Ik ben getrouwd en moeder van een inmiddels 12 jarige dochter. Als kinder- en jeugdtherapeut bied ik individuele begeleiding aan kinderen en ouders/verzorgers.

Chat openen
1
Hallo, ik ben Amanda. kan ik je helpen?