fbpx

Praktijk Senzies | Blog

Kinder- en jeugdtherapeut en gecertificeerd coach. Voor kinderen, tieners, (jong)volwassenen en ouders/verzorgers.

Kindercoach of kindertherapeut?

door | 28 sep 2019

Eigenlijk hebben de kindercoach en de kindertherapeut hetzelfde doel; het kind (en de omgeving van het kind) helpen bij (gedrags)problemen. Ervoor zorgen dat het kind weer lekker in zijn vel zit. 

Het verschil tussen een kindercoach en een kindertherapeut is dat de kindercoach direct handvatten geeft voor de problemen waar het kind tegenaan loopt. Vaardigheden oefenen met het kind en inzicht geven hoe om te gaan met problemen en lastige situaties. De kindercoach biedt kortdurende praktische en oplossingsgerichte begeleiding.

Een kindertherapeut werkt met onderliggende problemen zoals trauma’s of blokkades. Door inzicht te krijgen waar een probleem vandaan komt (de oorzaak van het probleem) wordt een behandelplan opgesteld. Hierbij wordt de vraag gesteld of het een stoornis betreft (oorzakelijk meer vanuit het kind) of een belemmering (oorzakelijk meer vanuit omgeving). De eerste belemmerd de ontwikkeling op een of meerdere ontwikkelingstaken en de tweede vertraagd de ontwikkeling op een of meerdere gebieden.

Op de site van Centrum Tea Adema las ik een mooie metafoor over het verschil tussen de coach en de therapeut die ik graag wil citeren omdat het goed duidelijk maakt waar het verschil zit:

De kindercoach zoekt samen met kinderen en ouders naar schatten en mooie vondsten die op de grond en net onder de oppervlakte liggen. Door het gebruik van praktisch gereedschap worden de schatten opgespoord, op waarde beoordeeld, zo nodig opgepoetst en behandeld voor tentoonstelling of gebruik. Een kindercoach neemt de bouwgrond voor lief en gaat met de gevonden voorwerpen aan het werk. Alles wat gevonden wordt krijgt een functie en wordt meegenomen naar de toekomst.

De kindertherapeut graaft, spit, delft en wroet in de grond. De kindertherapeut gaat uiteindelijk via diepgravende processen naar een mooie vruchtbare akker. Onnodige en overbodige zaken worden verwijderd, oude resten worden verbrand en er blijft alleen maar schone grond over.

Grote en ook kleine hulpvragen los ik samen met jullie op bij praktijk Senzies. Wil je meer informatie over een onderwerp of heb je een specifieke vraag, schroom dan niet om mij te bellen of een whatsapp te sturen. Graag tot ziens!

By(e) Amanda

Praktijk Senzies

Heb je vragen?