Faalangst – All systems down? Laten we resetten – Weg ermee door EMDR!

Kindercoaching en kindertherapie Senzies

Dit kan een groot probleem zijn voor je kind en voor jullie als ouders. Want je weet dat je kind het kan, tijdens het oefenen ging het helemaal goed, en tóch komt het er ondanks al je steun niet uit.

Faalangst?

Letterlijk vertaald is faalangst, heel voor de hand liggend, “de angst om te falen”. Je bent bang om ergens in te mislukken.

Nu is angst op zich een positieve emotie: het is een natuurlijk reactie van je lichaam en het zorgt ervoor dat we gealarmeerd worden voor gevaar. Door het ervaren van angst “weten” we (instinctmatig) waar er een grens ligt om ons “heel en happy” te houden. Via je zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen of proeven) neem je iets waar dat je hersenen als gevaar signaleren. Automatisch schakelt je brein even je rationele denken uit en word je op een zogenaamde overleving-stand gezet door de amygdala in je hersenen. Dit is een kleine kern in je hersenen die onder andere zorgt voor emotieregulering.

Fight of flight
De overleving-stand betekent dat je lichaam reageert op het gevaar. We gaan of vechten of vluchten, de fight or flight reactie. Bij extreme angst kan er een freeze optreden: Je bent als het ware verlamd voor angst. Deze reactie is ook terug te zien in de dierenwereld wanneer de prooi zich “voor dood houdt” totdat de jager even de aandacht laat glippen. Een niet bewegende prooi is lang niet zo amusant als een bewegende. En juist dát is het moment dat de prooi wonderbaarlijk tot leven komt en wellicht alsnog ontsnapt.

Iedereen is wel eens ergens bang voor en angst hoort bij het leven. Angst is een heel nuttige emotie, want stel je voor dat je je bevindt in een gevaarlijke situatie dan stelt jouw lichaam zich in staat om direct actie te kunnen ondernemen, zonder dat je er eerst over na hoeft te denken.

Echter (en nu komen we op het terrein van de faalangst!) als je je in een situatie bevindt waarin níet direct gevaar dreigt en je brein denkt van wél, dan kan zo’n reactie erg vervelend zijn. Bij faalangst maak je scenario’s in je hoofd van “wat er zou kunnen gebeuren”. Je brein maakt geen onderscheid tussen wat “echt” is en wat “niet echt” is. Je brein verwerkt het als iets wat echt gebeurt op dat moment en reageert daarop. – Je hart gaat sneller kloppen, je ademhaling gaat omhoog, je kan gaan trillen, blozen of je moet vaker naar het toilet.- Omdat je brein direct reageert ben je vaak niet meer goed in staat om helder na te denken. Soms resulteert het zelfs in een black-out. All systems down! De amygdala zorgt ervoor dat je rationele denken op dat moment wordt uitgeschakeld.

Door de angst presteert een kind vaak onder zijn niveau. Hij kan het wel, maar door de angst komt het er niet uit. Ook de dagen voor de taak kunnen stressvol zijn voor het kind. Gedachten gaan door het hoofd: “Ik kan dit niet”, “Het gaat vast niet goed”, “Het zal wel weer, nét als de vorige keer, mislukken”.

Al deze gedachten helpen natuurlijk niet om het dit keer wel tot een goed einde te brengen!

Faalangst is aangeleerd, het kan worden versterkt en dus erger worden. Ergens in het hoofd van het kind zijn er gebeurtenissen opgeslagen die als mislukt zijn ervaren. Het brein maakt verbintenissen met toekomstige gebeurtenissen door te generaliseren.

Als ouder kan je je kind op faalangst training sturen. Heel goed! Er zijn veel mogelijkheden hiertoe en ook bij Senzies werk ik aan faalangst, zelfbeeld, zelfvertrouwen in therapeutische sessies: creativiteit, cognitieve- en bewegingsspellen komen allemaal aan bod.

EMDR
Overweeg echter ook eens EMDR. EMDR is een kortdurende, effectieve methode om onder andere van faalangst af te komen. EMDR zorgt ervoor dat de emotie die bij bepaalde herinneringen opgeslagen is, vervaagt. De herinnering is er, maar de nare gevoelens verdwijnen. Het brein heeft dus geen alarm functie meer ten opzichte van de taak die er ligt: de toets, de presentatie of wat dan ook.

Drie sessies waarin:

  1. de intake en het achterhalen van gebeurtenissen waar mogelijk de aanleiding van faalangst gevonden kunnen worden.
  2. het versterken van hulpbronnen.
  3. én de toepassing van EMDR behandeling ingepast worden kunnen het leven van jouw kind (en vergeet jezelf niet) veranderen.

Neem contact op en we plannen op korte termijn een intake.

PS: “Sommige héél kleine dingen maken het leven o zo groots….!”

By(e) Amanda – Praktijk Senzies

Tot snel bij Senzies!

By(e) Amanda

Ook interessant

Coping

Coping

De term Coping is afkomstig uit de sociale psychologie en betekent vrij vertaald “het hoofd bieden aan”. Er bestaan adequate

Lees verder

Amanda Dongelmans

Mijn naam is Amanda Dongelmans (1973). Ik ben getrouwd en moeder van een inmiddels 12 jarige dochter. Als kinder- en jeugdtherapeut bied ik individuele begeleiding aan kinderen en ouders/verzorgers.

Chat openen
1
Hallo, ik ben Amanda. kan ik je helpen?