De kracht van affirmaties

Kindercoaching en kindertherapie Senzies

Affirmatie betekent bekrachtigen of versterken.
Eigenlijk is een affirmatie gewoon een gedachte en gedachten hebben we allemaal, de hele dag door.

Hoe vaker je een bepaalde gedachte hebt, des te meer deze “waarheid” wordt. Helaas zijn veel van onze gedachten niet positief. Wij maken te weinig gebruik van positieve affirmaties.
We vertellen onszelf dat iets vast mis gaat, we iets niet kunnen, dat we het niet goed doen. Vertel het jezelf maar vaak genoeg en het gaat je gebeuren.

In de psychologie is een bekend onderwerp het selffulfilling prophecy en dit hangt nauw samen met affirmaties: je denkt bijvoorbeeld dat andere mensen jou vast niet leuk vinden. Vervolgens durf je de ander niet aan te kijken en maak je jezelf (al dan niet onbewust!) kleiner. De ander krijgt een indruk (al dan niet onbewust!) dat je geen contact wilt en keert zich van jou af. En het gevolg is dat jij bevestigd wordt in dat andere mensen jou niet leuk vinden. De cirkel is rond!

Train jezelf, jouw hersenen, om positieve gedachten te versterken!

Hoe je dat doet? Eigenlijk is het heel simpel, iedereen kan het:
Kies voor jezelf een affirmatie die bij je past.
De affirmatie mag een versterking zijn van iets dat bij jou in de basis al aanwezig is. Dus 250 keer tegen jezelf zeggen dat je vrolijk bent terwijl je in een depressie zit, werkt niet. Dat is niet genoeg.
Gebruik de affirmatie in de tegenwoordige tijd en alsof je deze al bereikt hebt. Een affirmatie kan je op elk moment van de dag herhalen in je hoofd en kies in ieder geval ook enkele vaste momenten. Bijvoorbeeld bij het wakker worden en voor het slapen gaan. Houd een affirmatie enkele weken aan zodat je deze echt kan integreren met wie jij bent. Maak het een gewoonte om deze affirmatie tegen jezelf uit te spreken.

Tot slot: keep it simple!

Voorbeelden:
Ik accepteer mijzelf zoals ik ben
Ik hou van het leven
Ik mag fouten te maken
Ik ben veilig
Ik ben tevreden
Ik voel mij geliefd
Ik ben het waard
Ik kan dit

Ondersteuning nodig? Bel of app. Tot ziens bij Praktijk Senzies.

Tot snel bij Senzies!

By(e) Amanda

Ook interessant

Amanda Dongelmans

Mijn naam is Amanda Dongelmans (1973). Ik ben getrouwd en moeder van een inmiddels 12 jarige dochter. Als kinder- en jeugdtherapeut bied ik individuele begeleiding aan kinderen en ouders/verzorgers.

Chat openen
1
Hallo, ik ben Amanda. kan ik je helpen?