3 Tips hoe kinderen om te leren gaan met teleurstelling

Kindercoaching en kindertherapie Senzies

Eén ding is zeker: teleurstelling krijgen we allemaal op ons pad. We kunnen het niet vermijden. De vraag is: “Hoe gaan we ermee om?”. Dát maakt het verschil. Wanneer iets mislukt of op een teleurstelling uitloopt, kan je twee dingen doen:
De eerste is dat je je verwachtingen bijstelt en de tweede is dat je (nóg) harder gaat werken.

Leer je kind om met het onvermijdelijke om te gaan en dat er keuzes te maken zijn.

Tip 1: De teleurstelling mag er zijn

Laat het kind de ruimte om even lekker te balen, boos te zijn of te huilen. Als ouder wil je negatieve gevoelens bij je kind zo snel mogelijk wegnemen, je wilt dat je kind gelukkig is. Wat we dan gaan doen is een voorval relativeren, bagatelliseren of direct de aandacht te verleggen naar positieve gebeurtenissen. Echter, het gevoel en de emotie mogen er zijn! Benoem en erken deze. Je kind zal zich begrepen voelen en daardoor leren het vervelende gevoel te verdragen. Door met je kind te praten over wat er gebeurd is, de belevenis en het gevoel daarbij help je je kind zich bewust te worden van zijn emoties en deze te gaan herkennen en begrijpen

Tip 2: Jij bent een rolmodel

Het is belangrijk dat kinderen leren dat teleurstellingen er nu eenmaal bij horen. Realiseer je dat je als ouder een belangrijk rolmodel bent voor je kind in het leren omgaan met allerlei zaken. Hoe ga jij zelf om met tegenslag en teleurstelling? Hoe jij je gedraagt en omgaat met gebeurtenissen, bepaalt wat je meegeeft aan je kind. Laat als ouder ook eens zien dat jij ook wel eens ergens van baalt en hoe je daar dan mee omgaat

Tip 3 Leren door te ervaren

Je hoeft je kind echt niet altijd te laten winnen met een spelletje of moeilijke situaties voor hem of haar op te lossen. En je hoeft ook echt niet altijd alles maar goed te vinden indien zich een tegenslag voordoet. Een kind moet leren met “Nee” om te gaan.
Het gaat er niet om dat je je kind moet behoeden voor het vallen, maar dat je er juist voor ze bent om ze weer omhoog te helpen, op te staan én door te gaan.

Blijft een kind een beetje hangen in een negatief gevoel, dan is afleiding de beste manier om uiteindelijk uit de negatieve spiraal te ontsnappen. Ga samen even naar muziek luisteren en dansen, plezier maken. Je zal zien dat bewegen en een beetje gek doen goed werkt als afleiding! En als er eenmaal gelachen wordt, is er geen ruimte meer voor nare gevoelens.

Kan ik je helpen met het weerbaarder en veerkrachtiger maken van jouw kind? Bel of mail mij!

PS: “Laat een teleurstelling van vandaag geen schaduw werpen op de droom van morgen!”

Tot snel bij Senzies!

By(e) Amanda

Ook interessant

Amanda Dongelmans

Mijn naam is Amanda Dongelmans (1973). Ik ben getrouwd en moeder van een inmiddels 12 jarige dochter. Als kinder- en jeugdtherapeut bied ik individuele begeleiding aan kinderen en ouders/verzorgers.

Chat openen
1
Hallo, ik ben Amanda. kan ik je helpen?