Slaap kindje, slaap…..(wil je nu alsjeblieft gaan slapen???!)

Kindercoaching en kindertherapie Senzies

“Slaap kindje slaap….daar buiten loopt een schaap….een schaap met 4 witte voetjes….die drinkt z’n melk zo zoetjes….slaap kindje slaap….daarbuiten loopt een schaap…”

O, wat heb ik dit liedje vroeger vaak gezongen voor mijn dochter voor het slapen gaan. Ze lag me dan, al duimend met grote ogen aan te kijken, te wachten op welk verrassend einde ik nu weer aan het liedje zou maken:

“Daar buiten loopt een….olifant (of een schildpad, of een zebra, of een bruine beer of welk dier dan ook)….”

De eerste keer dat ik afweek van de normale tekst “Daar buiten loopt een schaap” weet ik nog goed: duimend liggen luisteren en ineens de frons van “Hé….hier klopt iets niet: Er moet toch een schaap buiten lopen en geen koe?!”  Mama (natuurlijk gespeeld) stomverbaasd dat ze het liedje kennelijk niet goed zong, doet een nieuwe poging….die weer niet goed is! De lach begint door te breken bij mijn kleine meid, intussen nee schuddend (want de duim blijft in de mond, dus er wordt niet gepraat), dat het ook dit keer niet goed gaat in het liedje.

Gelukkig!….Bij de 3e poging zingt mama het liedje wél goed en kan dochterlief heerlijk gaan slapen. Alles is weer zoals het hoort te zijn en buiten loopt een schaap…..Welterusten.

Maar wat nu als het kindje niet slaapt?

Want hoewel ik met warme gevoelens terugdenk aan dat soort naar-bed-breng-momenten, ken ik ook de keerzijde van het bedritueel en hebben we later een vrij lange fase doorleefd van niet kunnen slapen. In die periode zijn er allerlei emoties in allerlei gradaties voorbij getrokken: van boosheid en irritatie tot frustratie en wanhoop, in lichte mate totdat het niet meer te doen was. We hebben hulp gezocht en zijn de therapeut die ons begeleid heeft op dat moment nog steeds dankbaar. Zij gaf ons inzichten en ondersteunde ons in de aanpak. Het probleem werd opgelost.

Inmiddels jaren later maak ik, nu zelf in de rol van therapeut (en stiekem dus ook ervaringsdeskundige), regelmatig kennis met kinderen en hun ouders die kampen met slaapproblemen. Want heeft het kind een slaapprobleem, dan hebben de ouders (en overige gezinsleden vaak ook!) automatisch ook een slaapprobleem. Het is een onderwerp dat een systemische aanpak vereist.

Er bestaan verschillende soorten slaapproblemen.

  1. Slaapproblemen kunnen acuut ontstaan: vaak is er dan voorafgaand in de tijd een gebeurtenis aan te wijzen waarin het slaapprobleem een oorsprong vindt.
  2. Slaapproblemen kunnen ook heel geleidelijk groeien waardoor het startpunt lastiger aan te wijzen is met daardoor tot gevolg ook een lastiger te vinden oorzaak.
  3. Slaapproblemen kunnen zich uiten door problemen bij het inslapen, of juist bij het doorslapen.
  4. Behorend bij de ontwikkelingsfase van een kind kan het zijn dat er tijdelijk wat meer moeite ontstaat bij het inslapen of doorslapen. Door middel van onbedoelde gewoonten kunnen dan problemen ontstaan, het zogenaamde pedagogische-slaapprobleem. Bij kinderen in de schoolleeftijd kunnen opwinding voor het slapen gaan, angstige fantasieën of piekeren het inslapen bemoeilijken. Soms doet zich bij schoolkinderen zogenaamde geconditioneerde slapeloosheid voor: de angst om niet in slaap te kunnen vallen leidt ertoe dat het kind hierop gefixeerd raakt, waardoor het inslapen juist moeilijker wordt.

Wat de beste aanpak is voor een slaapprobleem, dat is niet eenduidig aan te geven. Een goede analyse van het probleem is noodzakelijk en de leeftijd van het kind is mede bepalend voor de aanpak.

Hebben jullie slaapproblemen in het gezin? Neem contact met mij op en ik help jullie graag met het vinden van jullie oplossing.

PS: “1 schaapje…..2 schaapjes……3 schaapjes…..4 schaapjes…..(gaap) 5…schaapjes……………..6……gaapjes……….7……zzz”

By(e) Amanda – Praktijk Senzies

Tot snel bij Senzies!

By(e) Amanda

Ook interessant

Coping

Coping

De term Coping is afkomstig uit de sociale psychologie en betekent vrij vertaald “het hoofd bieden aan”. Er bestaan adequate

Lees verder

Amanda Dongelmans

Mijn naam is Amanda Dongelmans (1973). Ik ben getrouwd en moeder van een inmiddels 12 jarige dochter. Als kinder- en jeugdtherapeut bied ik individuele begeleiding aan kinderen en ouders/verzorgers.

Chat openen
1
Hallo, ik ben Amanda. kan ik je helpen?