De magie van muziek

Kindercoaching en kindertherapie Senzies

Al vanaf de geboorte houden kinderen van muziek en eigenlijk al daarvoor. Muziek is een krachtig medium. Onderzoek wijst uit dat wanneer er door de aanstaande moeder regelmatig een bepaald liedje geluisterd of gezongen wordt tijdens de zwangerschap, de baby dit kan herkennen na de geboorte en hier rustiger van wordt.

De magie van muziek

Dat baby’s van muziek houden voelen we instinctief aan. We neuriën, zingen en wiegen baby’s wanneer ze onrustig zijn, zetten muzieklampjes aan en zingen liedjes bij het slapen gaan.

Peuters zijn dol op liedjes luisteren, zingen en dansen.

Vaak worden liedjes ook gebruikt om overgangen in het dagritme van peuters aan te geven. Zo wordt op veel kinderdagverblijven samen een liedje gezongen voor het eten of opruimen en buitenspelen.

Muziek raakt je, kan je emotioneel melancholiek of juist blij maken. Het kan je per direct imaginair op een bepaald moment in je leven terugzetten. Muziek is helend. Muziek maakt dat je gaat bewegen. En bewegen is goed voor lichaam en geest. Maar dat is niet het enige goede van muziek! Lees verder over de magie van muziek.

Muziek en ontspanning

Na een stressvolle werkdag je favoriete muziek opzetten en dan het liefst hard meezingen is super ontspannend. En dat geldt niet alleen voor de korte termijn! Mensen die dagelijks naar muziek luisteren lijken gemiddeld genomen minder gestrest dan mensen die dat niet doen.

Dat komt doordat de hoeveelheid cortisol in je lichaam afneemt als je naar muziek luistert. Dit stresshormoon zorgt onder andere voor een stressgevoel.

De ontspannende werking van muziek kan er ook nog eens voor zorgen dat je veel beter slaapt. Voor veel mensen is muziek luisteren een standaard onderdeel van het avondritueel. Zeker als je daarbij voor rustige nummers kiest, breng je je brein als het ware al in een slaapstand. En dat verbetert de kwaliteit van je nachtrust als geheel.

De voordelen daarvan zijn bijna te veel om op te noemen: een beter humeur, meer energie om te sporten, meer motivatie om gezond te eten…

Bovendien verbetert een goede nachtrust je weerstand, krijg je minder eetbuien ben je minder gevoelig voor frustraties en ga zo maar door.

Muziek en sport

Muziek helpt je niet alleen beter te trainen doordat je er helderder je bed door uitstapt. Ook door tijdens je training muziek te luisteren, ga je beter presteren. Muziek geeft je meer energie, zeker als je voor nummers met een lekker tempo kiest.
Bovendien leidt het je af van de hevige inspanning, waardoor je minder snel stopt. Het gevolg? Een intensievere training, die op den duur voor snellere vooruitgang zorgt. Met alle voordelen van dien!
Door muziek gaan we bewegen en zoals eerder gezegd is bewegen goed voor onze hersenen, het houdt het brein fit. Muziek op zichzelf staand houdt het brein echter ook fit! Vermoedelijk omdat bepaalde hersengebieden die zich bezig houden met het geheugen gestimuleerd worden door het luisteren naar muziek. Het geheugen van ouderen lijkt beter wanneer ze regelmatig naar muziek luisteren. Ook kinderen die veel met muziek in aanraking komen (luisteren, zingen, een muziekinstrument bespelen) lijken beter te presteren in geheugentestjes dan leeftijdsgenoten.

Muziek en hormonen

Wanneer je muziek luistert is cortisol niet het enige hormoon dat beïnvloed wordt. Je gaat er ook meer endorfine door aanmaken. Dit hormoon is een soort natuurlijke pijnstiller.
En nog een lekker stofje dat in grotere hoeveelheden geproduceerd wordt bij het muziek luisteren: dopamine. Dit is een neurotransmitter die voor een blij en positief gevoel zorgt. Zeker tijdens je favoriete nummers wordt het in flinke hoeveelheden aangemaakt. Interessant genoeg is dat dezelfde reactie die je brein vertoont bij lekker eten of seks. Het is ook hier niet helemaal duidelijk waarom je hersenen zo reageren op iets abstracts als fijne geluiden. Maar wat maakt het uit: het gezonde effect telt!

Kortom: Zing, dans en maak muziek!

Heb jij een hulpvraag of interesse in een coachingstraject om lekkerder in je vel te zitten? Energieker, doelgerichter, gelukkiger zijn? Ik begeleid je graag. Neem contact op en we plannen op korte termijn een afspraak!

PS: “Waar woorden tekort schieten, hebben we altijd nog muziek”

By(e) Amanda – Praktijk Senzies

Boekentip: Singing in the brain light door Erik Scherder.

Tot snel bij Senzies!

By(e) Amanda

Ook interessant

Amanda Dongelmans

Mijn naam is Amanda Dongelmans (1973). Ik ben getrouwd en moeder van een inmiddels 12 jarige dochter. Als kinder- en jeugdtherapeut bied ik individuele begeleiding aan kinderen en ouders/verzorgers.

Chat openen
1
Hallo, ik ben Amanda. kan ik je helpen?