Kindercoaching en kindertherapie Senzies
Geeft jouw kind snel op als iets niet lukt? Denkt het van te voren al dat het niet lukt en wil het misschien daardoor al niet eens iets nieuws uitproberen?
Herken je dit bij jouw kind?
In deze blog 5 tips om je kind te leren doorzetten!
Soms kun je als ouder machteloos of misschien zelfs geïrriteerd voelen. Waarom doet m’n kind niet iets harder z’n best? Waarom probeert mijn kind dit niet gewoon?
Doorzetten is voor veel kinderen lastig en het kan verschillende redenen hebben.
Soms is concentratie lastig. Soms is het hebben van overzicht lastig. Andere kinderen zijn bang om te falen of bang voor wat andere kinderen van hen zullen vinden.
Ook kan het zijn dat je kind moeilijk kan omgaan met bepaalde emoties, zoals teleurstelling of frustratie. Hierdoor kan het niet meer rustig nadenken, zichzelf herpakken en doorgaan.
Leren doorzetten is belangrijk, het is zelfs belangrijker voor succes dan dat intelligentie is! Als je kind kan doorzetten dan heeft het daar de rest van z’n leven veel profijt van.
Zo kun je je kind helpen om te leren doorzetten.
Fouten maken? Jazeker!
Leer je kind dat het belangrijker is om iets te proberen, dan of iets wel of niet lukt. Fouten maken is normaal, sterker nog: vaak zelfs nodig om iets nieuws te leren.
Geloof
Laat je kind voelen dat jij in hem gelooft en straal dat ook uit. Je gelooft in je kind om wie hij is, niet de prestatie staat daarbij op de voorgrond. Geef daarom complimenten gericht op de moeite die gedaan is: “je ging door toen het moeilijk was voor je, ik vind dat zó super knap van jou!” of “En je probeerde het gewoon opnieuw toen het niet lukte de eerste keer: applaus!”
Vastloper
Loopt je kind vast? Ga samen mogelijkheden bedenken óf breng structuur aan door het doel of probleem in kleine stukjes op te delen. Door kleine stapjes te maken, worden kleine succeservaringen geboekt. En het ervaren van succes ervaringen smaakt naar meer: je kind zal doorzettingsvermogen kweken en dus eerder geneigd zijn nóg een poging te doen om dat goede gevoel nog eens te ervaren.
Aansluiten
Sluit aan bij de ontwikkeling en pas je eisen en verwachtingen aan het kind aan. Een peuter kan bijvoorbeeld nog niet lang stil zitten of lang met 1 taak bezig zijn. En niet alle kinderen volgen de ontwikkelingstaken in hetzelfde tempo op. Let vooral op wat jouw kind wél heel goed kan en beloon dat. Stimuleer datgene waarin jouw kind zich kan ontwikkelen..
Creativiteit (en humor)
Elk kind heeft op meerdere momenten in het leven al eens doorgezet. Wanneer was dat? Ga daarbij uit van het kind: “Wanneer had jij het gevoel trots te zijn op iets dat gelukt is?” “Wanneer had je het moeilijk en hoe heb je dat opgepakt?”
Maak samen met je kind een tekening van een situatie waarin je kind doorzette en praat tijdens het tekenen over hoe je kind dit toen gedaan heeft. Hoe lukte het, wat deed je kind, wat leverde het op? En vooral, leg geen druk. Humor brengt ontspanning en druk levert stress op. Wanneer het kind ontspannen is, zal het meer ruimte ervaren om te leren. En laten we er niet omheen draaien: doorzettingsvermogen is mogelijkerwijs ook ietwat in aanleg meegegeven, maar toch echt grotendeels aangeleerd!
PS: “Geloof erin, dat is een mooi begin”
By(e) Amanda – Praktijk Senzies
Tot snel bij Senzies!
By(e) Amanda
Ook interessant
Amanda Dongelmans
Mijn naam is Amanda Dongelmans (1973). Ik ben getrouwd en moeder van een inmiddels 12 jarige dochter. Als kinder- en jeugdtherapeut bied ik individuele begeleiding aan kinderen en ouders/verzorgers.