5 Oefeningen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

Kindercoaching en kindertherapie Senzies

Afgelopen week heb je kunnen lezen hoe je je zelfvertrouwen kunt vergroten. Een BOOST kunt geven. In vervolg hierop wil ik je nu graag helpen bij het “pimpen” van het zelfvertrouwen van jouw kind: Tips én leuke oefeningen om te doen.

Allereerst de tips

Belangrijk is dat het kind leert dat het fouten mag maken. Als een kind weet dat een fout maken erbij hoort, dat het niet erg is en dat iedereen fouten maakt, dan zullen ze eerder uitdagingen aangaan.

Nóg belangrijker is dat je niet het eindresultaat complimenteert, maar juist de weg naar het resultaat (het zg. proces). Hiermee richt je de aandacht op de leerweg die het kind loopt. Complimenteer bijvoorbeeld het harde werken, het plezier, het doorzetten of wat het kind ervan geleerd heeft. Je alleen richten op het resultaat kan tot gevolg hebben dat er juist faalangst aangewakkerd wordt.

Vergelijk niet met anderen maar waardeer je kind om wie híj is. Iedereen is anders, uniek en met andere kwaliteiten. Benoem die zonder te vergelijken. Bij vergelijking kan het gevoel ontstaan dat je niet goed genoeg bent en ga je je best doen om “net zo leuk of slim te zijn als die ander” in plaats van dat je mag zijn wie jíj bent!

En dan nu wat leuke, simpele maar doeltreffende oefeningen om het zelfvertrouwen van jouw kind te vergroten.

En dan nu de oefeningen

1. Kracht-handen

Neem een groot vel en teken de omtrek van de handen van jouw kind na. Bij iedere vinger mag het kind iets noemen waar het goed in is en dit kan een eigenschap zijn of een activiteit. Het kind mag aangeven welke vinger die eigenschap of activiteit mag hebben. Vul alle 10 de vingers. Laat vervolgens je kind de tekening kleuren en afmaken/versieren. Hang deze op een zichtbare plaats in huis.

2. Superheld

Wie is de Superheld van jouw kind? Waarom is dit de superheld, wat kan die held allemaal zo goed? Hoe zou het voelen om die superheld te zijn? Wat zou er dan makkelijker gaan? Haal een situatie op die lastig was voor jouw kind en vraag: “Stel dat jij jouw Superheld bent: wat zou je dan doen in die situatie?” Bedenk vervolgens wat jouw kind de volgende (vergelijkbare) keer kan doen in de situatie. Gebruik daarbij de Superkrachten.

Laat je kind zichzelf als Superheld tekenen.

3. Balans oefenen

Houding en uitstraling zijn heel bepalend, voor jong en oud! Als je ineengedoken zit, naar de grond staart en je schouders laat hangen dan zal je zeker anders benaderd worden dan dat je rechtop staat en (liefst glimlachend) de wereld aankijkt. -Stevig staan- is echt een Toverwoord, hiermee straal je zelfvertrouwen uit. Ga daarom balans spelletjes doen met je kind.

Ga met een meter afstand tussen jullie staan met je handpalmen open naar elkaar gericht. Voeten op schouderbreedte en knieën licht gebogen. Richt je aandacht naar je voeten (aarden!) en het is belangrijk dat de voeten op de grond blijven.

Nu ga je elkaar uitdagen en proberen aan te tikken op de handen, zónder dat je je voeten van de vloer haalt. Diegene die het eerste uit balans is, verliest een punt.

4. Positief dagboek

Koop een mooi dagboekje of schriftje en laat je kind daarin van iedere dag 3 dingen noteren waarop het trots is, die superleuk waren, goed gingen of die het overwonnen heeft. Op deze wijze leert het kind positief te denken.

Dit is ook een mooie afsluiter van de dag. Voor het slapen gaan verdwijnt eventuele negativiteit naar de achtergrond doordat de focus van de aandacht naar het positieve gericht wordt.

5. Eigenwijsjes

Een leuk hulpmiddel zijn de Eigenwijsjes. Deze kaartjes bevatten helpende gedachten zoals “Ik kan het” of “Ik mag anders zijn”. Laat je kind een kaartje trekken dat het motto van de dag wordt.

Alle kaartjes versterken een positief zelfbeeld.

Hulp nodig bij het vergroten van het zelfvertrouwen van jouw kind? Ik help je graag! Neem contact met mij op.

PS: “Zeg…..weet jij eigenlijk wel hoe leuk jij bent?”

 

Tot snel bij Senzies!

By(e) Amanda

Ook interessant

Amanda Dongelmans

Mijn naam is Amanda Dongelmans (1973). Ik ben getrouwd en moeder van een inmiddels 12 jarige dochter. Als kinder- en jeugdtherapeut bied ik individuele begeleiding aan kinderen en ouders/verzorgers.

Chat openen
1
Hallo, ik ben Amanda. kan ik je helpen?